Hyr en coach!

Fyr din coach! Således lyder opfordringen fra professor Svend Brinkmann, der mener, at man i stedet for at opsøge en coach bør læse de store klassiske værker. Vi er ikke enige.

/ Af Henrik Isaksen, chefkonsulent og underviser hos AttractorKurser

Professor Svend Brinkmann mener, at man i stedet for at konsultere en coach bør læse de store klassiske værker. Det kan være både hjælpsomt og givende at læse en god bog, men intet slår en god hjælpende samtale. Så når tredje gennemlæsning af Don Quixote ikke har hjulpet dig, er det på tide at hyre en coach.

Intet menneske er en ø

Den engelske digter John Donne skrev i 1600-tallet: ”Intet menneske er en ø”. Med det pegede han på, at vi mennesker er forbundne med hinanden. Hvad enten vi vil det eller ej, så berører vi dagligt hinandens liv, når vi møder på arbejde eller spiller bold i den lokale idrætsforening. Vores humør og vores måde at tale til hinanden på har direkte konsekvens for vores kolleger og venner, og de har indflydelse på os. Vi er kort sagt dagligt bundet sammen i relationer og kommunikation med hinanden. Samtidig er John Donnes digt måske også en reaktion på den modsatte menneskelige oplevelse. At vi altid er alene. Ligegyldig hvor mange venner vi har på Facebook, så ser og oplever vi tilværelsen med vores egne øjne. Ingen kan leve vores liv for os, og når vi dagligt møder udfordringer, tvivl og usikkerhed, så oplever vi at være lidt alene eller måske endda som en ø isoleret fra andre mennesker.

Samtalen der hjælper

Måske er det både-og. Måske er vi øer, der med tusindvis af broforbindelser er forbundne til andre øer ligesom os. Ligegyldig hvad; så er det en kendt sag, at livet byder på udfordringer og tvivl både på vores egne øer og på vores broforbindelser til andre mennesker. Når det sker, så kan det være hjælpsomt at tale med et andet menneske. Jovist; det kan være givende, at læse en god bog som professor Svend Brinkmann opfordrer til, når du ønsker at blive klogere i dit liv. Men der er bare ikke noget, der slår en god forstyrrende samtalepartner. Det er derfor, at vi siger: Hyr en coach!

Professionelle hjælpesamtaler

Coaching eller professionelle organisatoriske samtaler bygger på den enkle ide, at vi kan hjælpe hinanden. At samtalen er et sted, hvor der kan skabes bevægelse og refleksion, som i sidste ende kan hjælpe dig med at løse et konkret problem eller blive klogere på din udfordring. En god coach tilbyder at være en nysgerrig forstyrrelse eller medpart i en refleksion, der kan hjælpe for eksempel ledere og medarbejdere i den daglige strøm af organisatoriske udfordringer. Modsat gode venner og dygtige kollegaer, så er en professionel coach uddannet til at skabe fremdrift i samtalen. Det er selvfølgelig ikke en garanti for at alle problemer kan løses, men det øger chancen for, at du når dine mål. En coach er en god forstyrrelse. Coaching er mødet med et udfordrende andet perspektiv. Det er bevægelse, løsning og hjælp.

Coaching er heldigvis også for præsidenter

Svend Brinkmann forstår ikke, hvorfor præsidenter som Bill Clinton, George Bush og Mikhail Gorbatjov er blevet coachet af den amerikanske coach Anthony Robbins. Implicit peger det på, at coaching eller den hjælpende samtale ikke burde være nødvendig for så magtfulde mænd (med mindre den manglende forståelse specifikt handler om Robbins). Men den professionelle hjælpende samtale er netop for alle. Det er på mange måder en tryg tanke, at selv disse store personligheder har benyttet sig af en coach. For hvad er alternativet? At de skulle finde hjælp ved at tale med sig selv? Eller forestiller vi os, at det kun er et særligt ekspertvælde af professorer, der må rådgive magthaverne?

Vi kan hjælpe hinanden

Vi tror på, at coaching og den hjælpende professionelle samtale kan gøre en forskel i menneskers liv. Den kan hjælpe lederen og medarbejderen i ønsket om at nå de organisatoriske mål. Den kan skabe refleksion og løsning i personlige udfordringer. Selvom vi måske oplever livet fra vores egen lille ø, så er vi også forbundet med hinanden. Derfor tror vi på, at vi kan hjælpe hinanden. Og den professionelle samtale er et godt sted at gøre det, så hyr du bare en coach.

Hvis du også mener, at coaching kan gøre en forskel i menneskers liv, kan du læse om vores udbud af coaching relaterede kurser og services her. Du kan også finde information om vores årlige coachingkonference, Coaching Lab, her.